Godišnji izvještaj Udruženja Ljubušaka u Norveškoj

gkolacmalaDragi zemljaci,  sugrađani, Ljubušaci,

Nova godina se bliži, godine se polako nižu i od njih ne možemo pobjeći.

“Godine nose starinu i novinu”- pojedinac odlučuje kako će to da asimilira u svakodnevnom životu.

Mnogi od Vas i nas su izabrali podršku sugrađanima u Ljubuškom, kao i dijelove ljubuške kulture i nasljeđa. Veliko HVALA svim ljubušacima za uloženi trud, vrijeme i inicijativu da se uspješno organizujemo posljednjih godina.

Ukratko:

Od 2007-me godine do kraja ove godine održano je  20 namjenskih akcija.

Od 2010-te godine je otvorena mogućnost mjesečne uplate od 50 norveških kruna, kao i uplate za vitre.

Trebamo naglasiti podršku održavanja “Fondacije Adis Mujanović” ,  rehabilitaciju džamija, kao i stambenog pitanja za ljubuškog imama. Učestvovali smo i podržali štampanje knjige Halida Sadikovića “Iz Ljubuške prošlosti”. Učestvovali smo i u najnovijem projektu obnove “Fejzine kafane”, budućeg kulturnog centra bošnjaka u Ljubuškom.

Kroz razne vidove humanitarnih akcija u 2014 g. je u Ljubuški je iz Norveške pristiglo oko 42.000 kruna, podjeljeno 20.000 za Medžlis, 16.900 ukupno za dvije naznačene akcije kao i humanitarni paketi cca  5.000- sve upućeno i dokumentovano od Sanje S.

Izdvojeno iz izveštaja ljubuškog imama efendije Šemse Germića:

Od uplaćenih sredstava po raznim osnovama direktne pomoći isplaćeno je 1.843,32 KM.

Za čišćenje harema, džamija, organizaciju mevluda, iftara, mekteba, pomoć studentima, bajramskih  paketića, pomoć porodiljama za novorođenčad 11.147,18 KM. Za režije struje, vode, komunalne usluge 1.856,22 KM. ”

Zahvaljujemo se Medžlisu i Sanji za praktičnu podršku. Hvala za svaku uplatu i dobru riječ koja je ove aktivnosti omogućila

Nosimo i dalje ljubav i bogatstvo prema gradu i korjenima, to će uvijek ostati  sa nama – bilo gdje da se nalazimo. Sijelo ljubušaka u Oslu subotnje novembarske noći  2013 i oktobarsko sijelo u Trondheim-u 2014 godine su oličili našu snagu, ljubav i zajedništvo.

Želimo da nastavimo još jače i snažnije. Mi pravimo malu i neophodnu razliku potrebnima u našem gradu. Podržavajte Udruženje i u 2015-toj, proširite ovaj glas što dalje.

Svako dobro i sretnu Novu 2015. žele Vam

Sibila Bašić – predsjednica Udruženja Ljubušaka u Norveškoj