Procurila imena novih ambasadora: Kćerka Bože Ljubića šefica Misije UN-a u Ženevi, Bisera Turković u SAD-u…

lucija ljubic lepine 2015 001

Među najzanimljivijim imenima je Lucija Ljubić-Lepine, kći Bože Ljubića, bivšeg predsjednika HDZ-a 1990., koji je sada blizak HDZ-u BiH i predsjednik je Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora

Predsjedništvo BiH smijenilo je dvadesetak ambasadori i imenovalo nove. Iz Predsjedništva nema službene potvrde, ali u javnost su već iscurila imena novih ambasadora. Među smijenjenim su uglavnom kadrovi SNSD-a i oni koje je ranije imenovao Željko Komšić. Nova imena kadrovi su HDZ-a BiH, Saveza za promjene te SDA. Nekim ambasadorima sada je i istjecao mandat pa su zamijenjeni novima.

Među najzanimljivijim imenima je Lucija Ljubić-Lepine, kći Bože Ljubića, bivšeg predsjednika HDZ-a 1990., koji je sada blizak HDZ-u BiH i predsjednik je Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. Ljubić-Lepine imenovana je za novu šeficu Misije pri UN-u u Ženevi. Ljubićeva kćer do sada je radila u Misiji BiH pri Vijeću Evrope u Strasbourgu.

Nova-stara imena

Za novu šeficu iznimno značajne Misije pri EU-u u Bruxellesu postavljena je Lidija Topić, kadar HDZ-a. Ona je i ranije obnašala ovu funkciju, ali je svojevremeno smijenio Željko Komšić, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH. Topić će u Bruxellesu zamijeniti Igora Davidovića kome je istjecao mandat.

Miloš Vukašinović, državni službenik u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i kadar SDS-a, imenovan je za novog šefa Misije pri UN-u u New Yorku.
BiH je i u Berlinu (Njemačka) dobila novog ambasadora, gdje je umjesto razriješenog Edina Dilberovića postavljen Željko Janjetović, dosadašnji ambasador u Budimpešti. Umjesto Janjetovića put Budimpešte će Aleksandar Dragičević, dosadašnji ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Na njegovo mjesto za novog ambasadora i UAE odlazi Zoran Miličević.

Među brojnim razrješenjima zanimljivo je i ono ambasadora u Londonu Mustafe Mujezinovića koji je inače bio kadar SDA. Na njegovo mjesto dolazi Branko Nešković.

Zanimljivo je i imenovanje Harisa Lukovca za novog ambasadora u Jordanu, u kojem je do sada obnašao dužnost ministra-savjetnika. Inače, Lukovac je dugo godina bio “alfa i omega” u sjedištu MVP-a gdje je radio kao pomoćnik ministra za opće poslove i bliski suradnik Harisa Silajdžića. Svojevremeno je bio i šef osiguranja Alije Izetbegovića.

Premještanja

Predsjedništvo BiH imenovalo je i Harisa Bašića za novog ambasadora u Danskoj, umjesto razriješenog Kemala Muftića, kao i Sinana Halimovića za novog šefa Misije pri OESS-u u Beču. Bivši šef ove misije Tomislav Leko postavljen je za novog ambasadora u Beču umjesto razriješene Tanje Milašinović.

Vesna Čužić imenovana je za novu ambasadoricu u Švedskoj, a Zvonko Mišković na mjesto generalnog konzula u Stuttgartu.

Lepa Babić, državna službenica u MVP-u i nekadašnja glasnogovornica Ministarstva, nova je ambasadorica u Makedoniji, dok je Predrag Grgić imenovan za ambasadora u sjedištu at large. M.E.

Razriješeni Kanta, Efendić, Negodić

Osim ovih imenovanja, Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici dužnosti je razriješilo i Hrvoja Kantu (Istanbul), Ibrahima Efendića (Tripoli), kao i Jadranku Negodić (Washington), koju bi trebala zamijeniti Bisera Turković. Predsjedništvo je prihvatilo ostavku Ranka Škrbića na mjesto ambasadora u Srbiji. Njega bi trebao zamijeniti Lazar Mirkić koga je predložio SDS.

(Izvor: depo.ba)

1065 Posjeta 1 Posjeta danas