DEMOGRAFSKO UTAPANJE BiH

avioniZa razliku od ilegalnih odlazaka od prije desetak godina,danas građani BiH iz svoje države odlaze potpuno legalno.Riječ je o klasičnom bijegu od siromaštva i to uglavnom visokoobrazovanih kadrova koji u potrazi za poslom ne biraju ni državu ni kontinent na kojem će živjeti.

Nezaposlenost u BiH je najveća u Evropi sa otprilike 30% nezaposlenih mladih,prema nekim izvorima,a prema podacima Međunarodne organizacije rada i najveća na svijetu sa 59%.Prema podacima Svjetske banke,BiH je jedna od zemalja u Evropi u kojoj je najteže poslovati i jedna od najgorih po pitanju ohrabrivanja poduzetništva.

Posljednjih godina sve veći broj školovanih Bosanaca i Hercegovaca a posebno doktora i inžinjera,odlazi u Njemačku,Austriju,Švicarsku i Švedsku,gdje dobijaju šansu da rade za visoku platu.

—Na biroima za zapošljavanje širom BiH nalazi se 547.319 osoba.U FBiH u prošloj godini je prvi put zaposlenje tražilo 171.578 osoba.Među nezaposlenim je i 66.969 demobilisanih boraca.Statistike posebno ukazuju na to da je u posljednjih 10 godina vojska nezaposlenih povećana za 95.290!

Vlastima u BiH sve je preče nego da zadrže obrazovane ljude,u čije su školovanje i obuku uloženi milioni eura.Štaviše,umjesto da te ljude zapošljavaju,vlasti BiH potpisuju sporazume sa drugim zemljama kojima se omogućava odlazak naših stručnjaka.

Samo preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH prošle godine je 2.300 bh.građana otišlo na rad u ¸inostranstvo.Ova agencija je prošle godine raspisivala javne pozive za medicinske tehničare iz naše zemlje zainteresovane da rade u Njemačkoj za platu od 2.000 eura,koja je 4-5 puta veća nego u BiH.

Od maja 2013.godine Agencija za rad i zapošljavanje Njemačke i BiH potpisale su ugovor o zapošljavanju medicinskih radnika i njegovatelja.Da bi se bh.kandidati mogli javiti za ovaj posao trebaju imati završenu srednju medicinsku školu i određeni nivo znanja njemačkog jezika.

”'Pored Njemačke,u kojoj se zaposlilo preko 900 bh.njegovatelja,BiH ima potpisan sličan sporazum sa Slovenijom i Srbijom.Samo u prošloj godini u Sloveniji je posao našlo preko 1.700 bh.radnika.Poslodavci iz Slovenije iz Bih traže uglavnom vozače teretnih vozila,građevince,zidare,stolare,tesare,bravare,metalostrugare.U Austriju je,od 2011.godine otišlo oko 1.000 naših radnika.

Posljednji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma(WEF) pokazao je da je BiH po odljevu mozgova na petoj poziciji najlošije pozicioniranih zemalja u svijetu.Prema toj analizi,BiH je smještena na 140.mjesto od 144 rangirane zemlje svijeta,a iza nje se nalaze samo Srbija,Burundi,Haiti i Alžir.

Prema podacima Unije za održiv povratak u BiH,samo u prošloj godini BiH je trajno napustilo 68.000 građana i bolji život potražilo u zemljama Skandinavije,zatim u Francuskoj,SAD-u,Hrvatskoj,Srbiji.

Dženan Mašetić iz Unije za održivi povratak kaže:“Iz kantona 10 najviše građana je napustilo našu zemlju iz Livna,Tomislavgrada,Glamoča…Riječ je o Hrvatima koji imaju dvojno državljanstvo i koji su putovnice iskoristili za odlazak u zemlje Zapadne Evrope.Tako je iz Livna,neslužbeno,iselilo oko 700 osoba,dok je broj onih koji su otišli iz Tomislavgrada veći od 1.000.I Posušje je lani napustilo više od 100 porodica..

Među iseljenicima najviše je povratnika koji u mjestima povratka nisu imali uslove za život.Iz Kupresa i Livna odlaze kompletne porodice.Bosansko Grahovo je najsablasniji grad u BiH jer tamo ni škola ne radi jer nema učenika.Bošnjaci odlaze iz Livna,Bosanskog Grahova i Glamoča.Iz Ljubuškog se prošle godine iselilo 300 povratnika Bošnjaka.U opštini Ljubuški u narednoj školskoj godini po svemu sudeći neće biti upisan ni jedan Bošnjak,jer iz ovog grada odlaze kompletne porodice.Jugoistočna Bosna takođe bi uskoro mogla ostati pusta.Gotovo kompletno Čajniče je u Danskoj i sad ti ljudi povlače svoje familije iz Sarajeva i drugih gradova BiH.Naši građani najčešće odlaze u Švadsku,Norvešku,Finsku,island,Njemačku.Prema našim podacima,u posljednji dvadeset godina,dakle od 1995.do 2015.godine,BiH je napustilo oko 200.000 njenih građana,što je oko 20.000 godišnje“,kaže Mašetić.

…Prema procjeni stručnjaka,BiH bi mogla za 20 godina imati 80 posto ljekara i specijalista manje nego sada.Diplomirani inženjeri mašinstva i elektrotehnike također su na listama deficitarnih kadrova u Njemačkoj i Austriji,njihovi mjesečni prihodi su za čak 7-8 puta veći nego o BiH.Iz naše zemlje odlaze uglavnom kvalitetni kadrovi,a podobni i uglavnom nekvalitetni ostaju ovdje.BiH će,ukoliko se ovakav trend nastavi,po svemu sudeći,doći u situaciju da uvozi radnu snagu.

Izvor:Slobodna Bosna

886 Posjeta 2 Posjeta danas