Mlad i uspješan Hercegovac u dijaspori

lizdeNermin Lizde (28) kaže da je BiH njegova domovina iako je u Norvešku došao 1993.godine sa samo šest godina. U ovoj zemlji je završio osnovnu, srednju školu i univerzitet, te se specijalizirao za Agenta za nekretnine. Danas radi u jednoj od deset najboljih firmi za rad u Evropi, i jednoj od najuspješnijih Agencija za nekretnine u Norveškoj.

Novi.ba: Koje je Vaše zanimanje, za šta ste se obrazovali u Norveškoj?
Ja sam agent za nekretnine. Završio sam tri godine univerzitetskog obrazovanja te nakon toga sam morao imati dvije godine prakse da bih mogao biti samostalni agent za nekretnine. Ono čime se trenutno bavim je prodaja kuća i stanova, a veoma često prodajem novoizgrađene stambene objekte. 

Novi.ba: Zašto ste se odlučili da budete agent za nekretnine, šta je bilo presudno pri odabiru?
Uvijek me zanimala trgovina. Kroz svoj posao srećem stalno nove ljude i niti jedan dan mi nije isti.

I naravno zadnje ali ne manje važno što je presudilo da ostanem u ovom poslu je činjenica da radim za Agenciju Eiendomsmegler 1 Midt-Norge AS koja je u prošloj godini bila među deset najboljih poslodavaca u Evropi. To je firma koja pruža odlične uslove za rad te često imamo priliku da smo društveno korisni i u drugim dijelovima svijeta. Ove godine u novembru ja ću ispred moje firme učestvovati u maratonu u New York-u koji ću trčati za Organizaciju za borbu protiv raka, dok će moja firma biti sponzor.

Novi.ba: Da li je Vaša domovina Norveška ili BiH, koliko često dolazite u BiH?
Moja domovina je Bosna i Hercegovina, iako sam većinu svog života proveo u Norveškoj, te se i ovdje osjećam kao kod kuće naravno. 
Najmanje jednom godišnje idem u BiH, ali sam prošle godine bio tri puta u posjeti mojoj domovini. U BiH volim ići te često sa sobom povedem i svoje norveške prijatelje, koji također rado posjećuju našu zemlju, te neki od njih već godinama svoj godišnji odmor provode dole.

931 Posjeta 1 Posjeta danas