Blagaj očarava turiste: Iznimna priroda, mir i čistoća Bune jedinstveni su u svijetu

blagaj

Blagaj očarava turiste: Iznimna priroda, mir i čistoća Bune jedinstveni su u svije
Blagaj, malo hercegovačko mjesto udaljeno desetak kilometara od Mostara, jedno je od najljepših turističkih bisera Bosne i Hercegovine.

U Blagaj se uvijek dolazilo i dolazi zbog njegove ljepote, prirode i historije koja se osjeti na svakom koraku. Tu je smješteno najveće izvorište u Evropi, izvorište rijeke Bune.

Voda izbija ispod 200 metara okomite litice na čijem vrhu se nalazi ruševina starog grada Herceg-Stjepana, posljednjeg vladara Hercegovine prije dolaska Otomana, a ispod ostataka grada, uz samo izvorište rijeke Bune, nalazi se Derviška tekija, koja i danas plijeni svojom ljepotom.

Blagajska tekija – najznačajniji spomenik u BiH

Blagajska tekija, uz Stari most u Mostaru, predstavlja najznačajniji spomenik kulture ranog osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini. To je mjesto gdje derviši obavljaju zikr. Tokom godina pripadala je različitim derviškim redovima, najprije bektašijskom, zatim halvetijskom, kaderijskom i sada nakšibendijskom.

Ne zna se tačna godina izgradnje Blagajske tekije, ali prema nekim zapisima smatra se da je sagrađena oko 1660. godine, a kroz svoju historiju je pretrpjela mnoga oštećenja.

Kako je tekija smještena uz samu kamenitu liticu 1949. dolazi do velikog odrona kamenja koje znatno oštećuju tekiju. Rekonstrukciju tekije je 1952. godine izvršio tadašnji Zavod za zaštitu spomenika BiH. Te iste godine tadašnje vlasti protjeruju derviše iz tekije i Blagajsku tekiju stavljaju u funkciju turističkog objekta. Derviši se 1975. godine vraćaju u Tekiju činiti zikr (slaviti Boga) i organizirati mevlud svake druge subote u maju.

Na tradicionalnu manifestaciju “Dani mevluda i zikra” skupi se oko 50.000 vjernika iz cijele BiH i drugih zemalja kako bi u ovom predivnom prirodnom ambijentu slavili Boga i obavili namaze.

Prvog dana jeseni turistička sezona u Blagaju polako se privodi kraju. Tokom naše posjete vidjeli smo da su mnoge suvenirnice zatvorene, a tek mali broj posjetitelja je obilazio ovaj hercegovački turistički biser. U jednoj od nekolicine otvorenih suvenirnica smo zatekli prodavačicu Belmu Guje koja nam je kazala da je ove godine primjetan manji broj turista.

“Turista je bilo, ali manje nego proteklih godina. Osjetna je kriza, ljudi se cjenkaju na već snižene artikle. Mislim da nema dovoljno sadržaja da bi poželjeli da ostanu duže od jednog dana”, kazala je Belma.

Nedostatak sadržaja koji bi privukao veći broj turista

Također, jedan blagajski ugostitelj nam je rekao da se broj turista ne povećava, jer nema sadržaja, te kulturnih i sportskih događaja.

“Dobra promocija i zanimljiv sadržaj najvažnija je stavka turizma, a mi to ovdje nemamo”, istakao je ovaj dugogodišnji ugostiteljski radnik.

U jednom od blagajskih restorana sa kojeg “puca” pogled na Dervišku tekiju zatekli smo i bračni par Kover iz Mađarske.

Marija i Ferenc su slučajno prilikom posjete Mostaru čuli za Blagaj.

“Oduševljeni smo. Nikada prije nismo čuli za ovo mjesto, ali nas je put iz Mostara naveo ovamo. Prekrasno je, takva divna simbioza prirode i kulture. Kad smo čuli o historijskim i kulturnim znamenitostima morali smo doći posjetiti ga”, kazao je Ferenc Kover.

Na samom ulazu u Dervišku tekiju zatekli smo i Irenu Hallwik iz Danske. BiH je četvrta država u ovoj turi koji obilazim.

“Jutros smo stigli iz Sarajeva u Mostar. Na gradskim prospektima vidjeli smo Blagaj i odmah odlučili doći. Ovdje je prekrasno, iznimna priroda, mir rijeke, čistoća, jednostavno sam oduševljena”, kazala je Irena gledajući u dvije stotine metara visoku liticu koja se pruža iznad Derviške tekije.

Iako Blagaj ima sve preduvjete za vrijednu turističku ponudu, u njega svrati mali broj turista koji posjećuju Mostar i BiH. Posljedica loše eksponiranosti i nedovoljnog marketinga je sve manji broj stranih posjetitelja ovom gradiću.

“Kada bi samo trećina mostarskih turista ili međugorskih hodočasnika posjetila ovo mjesto, njegovi stanovnici bi od turizma mogli ubirati mnogo veće plodove”, kazao je jedan od turističkih vodiča kojeg smo sreli u Blagaju.

Nedavno je poznati portal Youramazingplaces.com uvrstio tekiju u Blagaju, kao i cijeli ambijent oko tekije, među najpoželjnije turističke destinacije koje turisti moraju posjetiti.
(Klix.ba)

1906 Posjeta 1 Posjeta danas