Dom za stare i nemoćne poprima novi izgled

domNakon što je Parlament Federacije BiH preuzeo prava osnivača nad Zavodom za odgoj ženske djece i mladih Ljubuški, koji je kasniji rad nastavio pod nazivom Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški, s rekonstrukcijom se krenulo 2011., a do tada je zgrada bila zapuštena i bez ikakve kontrole upravljanja i opće stanje zgrade je bilo loše.

Uloženo više od 3,7 milijuna KM

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pokrenulo je postupak prikupljanja ponuda za izradu tehničke dokumentacije prenamjene prostora u prostor doma za stare i nemoćne. Iz razgovora s Vjekoslavom Čamberom, federalnim ministrom rada i socijalne politike, doznali smo kako bi radovi trebali biti gotovi do kraja lipnja ove godine.

“Do današnjeg dana završeni su svi građevinski radovi na objektu i uređenju njegove okolice, a u završnoj fazi je procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača s ciljem opremanja objekta. Završetak ove faze je predviđen za kraj lipnja 2014. što bi ujedno predstavljao i datum završetka ustanove. Ovo ministarstvo je u razdoblju od 2011. do 2014. u izgradnju ustanove iz djelokruga socijalne zaštite uložilo iz proračuna Federacije 3,792.553,15 KM. Potrebno je imati na umu da je riječ o rekonstrukciji bivše zgrade Zavoda za odgoj ženske djece i mladih u dom za starije i nemoćne”, kazao je Čamber.

Završetkom radova i otvorenjem doma Ljubuški će postati bogatiji za još jednu ustanovu koja će adekvatno skrbiti o osobama treće životne dobi te im pružiti sigurnu i udobnu starost. Čamber je također uvjeren da će budući dom udovoljiti svim potrebama jednog suvremeno organiziranog i koncipiranog doma te će odgovoriti svim uobičajenih zahtjevima budućih korisnika. Kapacitet doma je sto ležaja, od kojih 40 u odjelu za teže pokretne ili nepokretne, ili korisnike s nekim drugim posebnim potrebama, te 60 ležaja u standardnom smještajnom odjelu.

Nova radna mjesta

“Opseg i kvaliteta usluga koje će dom moći pružiti odnose se u prvom redu na sva potrebna čišćenja, pranja i glačanja, kvalitetnu prehranu, pomoć pri održavanju osobne higijene, osiguranje različitih vidova fizikalne i radne terapije te usluge primarne zdravstvene zaštite”, istaknuo je Čamber, dodajući kako je za sve navedeno osiguran adekvatan prostor te dodaje kako se velik doprinos navedenom očekuje od prostranog i uređenog dvorišnog prostora. Na upit koliko je planirano novih radnih mjesta, te je li već poznata potrebna kadrovska struktura, federalni ministar rada i socijalne politike kaže kako je ustanova za starije i nemoćne osobe, sukladno propisanim standardima, dužna osigurati potreban broj stručnih radnika prema broju korisnika. “Uglavnom, sigurno je da će otvorenjem doma Ljubuški kao i Hercegovina u cjelini dobiti federalnu instituciju koja će značajno pridonijeti zapošljavanju”, zaključio je Čamber.

Zorica Volarevic (Dnevni list), ljubuski.info

804 Posjeta 1 Posjeta danas