BORBA PROTIV TERORIZMA ILI RAT PROTIV MUSLIMANA

ZabljakDz1

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Borba protiv terorizma ili rat protiv muslimana. Na pomenutu temu govorim u vremenu otvorene borbe protiv muslimana i opće islamofobije, koja je zahvatila i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, koju su Bošnjaci, drugi muslimani i rijetki pojedinci iz druga dva naroda nesebično branili i oslobađali poštivajući islamske i međunarodne norme ratovanja. U svijetu je već duže vrijeme na sceni uistinu otvoreni rat protiv muslimana i u tom ratu se ne biraju metode i ne štede sredstva u cilju ostvarenja „viših ciljeva“ i „mira u svijetu“. I mediji u otvorenom ratu protiv muslimana igraju svoju prljavu ulogu i sa velikim žarom osuđuju sve što je vezano za muslimane i islam i poturaju im terorizam, dok se ta ista djela koja čine nemuslimani smatraju „kriminalom, incidentom ili djelima neuračunljivih lica“.
Na internetu se mogu vidjeti samo mali djelići cionističkih zločina nad nezaštićenim i golorukim Palestincima, nad kojim se provodi neviđen teror. U Siriji koju svi bombarduju i napadaju pod izgovorm da uništavaju ciljeve ISIL-a nakon svakog bombardovanja više je mrtvih nego preživjelih Sirijaca, civila koje više niko i ne broji. Kako će muslimanski vladari pred Allahom, dželle še'nuhu, položiti dževab za stradanja muslimana i njihovo ponižavanje?!
Svakodnevno se u svijetu ubijaju stotine muslimana i uništava se njihova imovina, a za te zločine niko ne odgovara, niti se čak daju informacije o tome, što nam daje za pravo da kažemo da su životi muslimana u očima bezdušnog svijeta „bezvrijedni“ i da je „najjeftinija muslimanska krv“. Svi ratovi koji se vode posljednjih pedeset godina se vode isključivo u muslimanskim zemljama ili zemljama u kojima su muslimani većina, što dovoljno govori ko su stvarni teroristi i zločinci, a ko su bespomoćne i nezaštićene žrtve.
Borba protiv muslimana će trajati sve dok ih njihovi neprijatelji potpuno ne odvrate od islama, što potvrđuje 217. ajet Sure El-Bekare:
…وَلَا يَزَالُونَ يُقَاتِلُونَكُمْ حَتَّى يَرُدُّوكُمْ عَنْ دِينِكُمْ إِنِ اسْتَطَاعُوا وَمَنْ يَرْتَدِدْ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَيَمُتْ وَهُوَ كَافِرٌ فَأُولَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالْآَخِرَةِ وَأُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ
…Oni će se neprestano boriti protiv vas da vas odvrate od vjere vaše, ako budu mogli. A oni među vama koji od svoje vjere otpadnu i kao nevjernici umru, – njihova djela bit će poništena i na ovom i na onom svijetu i oni će stanovnici džehennema biti, u njemu će vječno ostati.
Braćo i sestre u islamu! Ove Kur'anske riječi su nedvosmislene i one nas podučavaju, kakav će biti odnos neprijatelja islama prema muslimanima.
Oni koji mrze muslimane ne mogu da sakriju svoju mržnju i pakost, a ono što je u njihovim srcima je mnogo gore, kao što stoji u 118. ajetu Sure Ali Imran:
… وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآَيَاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ
…Jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate.
Ko su to zaštitinici muslimana, naći ćemo odgovor u 55. ajetu Sure Al-Maide:
إِنَّمَا وَلِيُّكُمْ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ
Vaši zaštitinici su Allah, Njegov Poslanik i vjernici koji ponizno namaz obavljaju, zekat daju i ruku čine.
Prema tome, zaštitnici mu'mina su: Allah, dželle še'nuhu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i vjernici i to ne bilo koji, već oni koji svoj iman dokazuju klanjanjem namaza, davanjem zekata i rukuom Allahu, azze ve dželle. Srebrenica, Žepa i Goražde, takozvane „zaštićene zone UN-a“ su bolne i nezaboravne lekcije iz naše moderne historije.
Dalje Allah, subhanehu ve te'ala, kaže:
وَمَنْ يَتَوَلَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمْ الْغَالِبُونَ”(56)
Onaj ko za zaštitinika uzme Allaha i Njegova Poslanika i vjernike; pa, Allahova skupina će svakako pobijediti!(56)
Bošnjaci su u vrijeme posljednje oružane agresije na BiH pokazivali najviši stepen tolerancije i strpljenja i goloruki su uz Allahovu, dželle še'nuhu, pomoć spašavali što se spasiti moglo, a sada se u vrijeme nove agresije na Bosnu i Hercegovinu, koja se intenzivno provodi drugim metodama specijalnog rata Bošnjaci, koji praktikuju vjeru žele prikazati kao opasnost po sigurnost Bosne i Hercegovine i regije, izmišljajući navodne planove o terorističkim napadima.
Bošnjaci Zvornika su aprila prošle godine bili uznemireni ubistvom povratnika Ahmeta Hasanovića i paljevinom kuće ugledne bošnjačke porodice Nožinović, što je bio nastavak kontinuiranih terorističkih napada, nerasvijetljenih ubistava, paljevina i napada na imovinu Islamske zajednice u manjem entitetu. Nerasvijetljeno ubistvo šezdesetjednogodišnjeg Murata Badića, koji je 07. maja 2001. godine na Dan džamija prilikom pokušaja postavljana kamena temeljca za Ferhadiju džamiju u Banja Luci teško povrijeđen, a devetnaesti dan je umro, ubistvo šesnaestogodišnje vlaseničke djevojčice Melihe Durić, koja je 11. jula 2001. godine, na dan obilježavanja Genocida u Srebrenici ubijena u svojoj kući i niz drugih orkestriranih napada na povratnike i njihovu imovinu, imali su za cilj izazvati opći strah i metež, a sve u namjeri ostvarivanja podlih političkih ciljeva destabilizacije Zemlje i njene konačne podjele.
Braćo i sestre, imajmo na umu riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i primijenimo ih u praksi:
عَنْ سَالِمٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “الْمُسْلِمُ أَخُ الْمُسْلِمِ لَا يَظْلِمُهُ وَلَا يُسْلِمُهُ مَنْ كَانَ فِي حَاجَةِ أَخِيهِ كَانَ اللَّهُ فِي حَاجَتِهِ وَمَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً فَرَّجَ اللَّهُ عَنْهُ بِهَا كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِمًا سَتَرَهُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ.” (مسلم)
Prenosi Salim od oca da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Musliman je muslimanu brat, neće mu učiniti nasilje, niti će ga izdati; Ko bude na pomoći svome bratu, Allah će biti njemu na pomoći; Ko od muslimana otkloni neku nevolju, Allah će od njega otkloniti nevolju od nevolja na Sudnjem danu i ko zaštiti muslimana (sakrije njegovu sramotu) Allah će pokriti njegovu sramotu na Sudnjem danu!” (Muslim)
Brate i sestro, budimo ponosni na našu vjeru i naš ummet, ne zaboravimo ko smo i kakva nam je misija na ovom prolaznom svijetu, ne budimo slijepi kod očiju, gluhi kod ušiju i nijemi kod jezika, budimo zaštitnici slabih i potlačenih, budimo od onih koji naređuju dobro, a sprečavaju zlo, budimo hrabri i nepokolebljivi, budimo iskreni u svome govoru, budimo darežljivi, budimo koristni članovi društva i nikada nikome nemojmo nepravdu učiniti, budimo dostojanstveni u svakoj situaciji i imajmo na umu da će smrt svakako doći, ali da će samo oni koji su čvrsto vjerovali u Jedinog Gospodara i koji su samo Njemu robovali i čuvali se grijeha biti sigurni na Danu poravnanja i da će biti nastanjeni u džennetima!
Molim Allaha, dželle še'nuhu, da nas učvrsti na putu islama, da bude na pomoći našoj ugroženoj braći ma gdje bili, a posebno našoj braći i sestrama u Palestini, Burmi, Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu, da nas ne iskuša sa nasiljem nasilnih vladara i sa onim što ne možemo podnijeti, da oprosti našim umrlim roditeljima i precima, koji su na nas prenijeli svjetlo islama, da uputi našu djecu i potomke i učini ih boljim čuvarima vjere i Domovine od nas, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas uvede u džennete u društvu sa poslanicima, iskrenim, šehidima i dobrim ljudima!
وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ!

982 Posjeta 1 Posjeta danas