NAJLJEPŠE DŽAMIJE SVIJETA

 

Kristalna dzamija

1.KRISTALNA DŽAMIJA,KUALA TERENGGANU(MALEZIJA)

Ubraja se u najsuvremenije džamije na svijetu.U izgradnji ove blistave građevine,pored čelika i stakla,korišten je i pravi kristal.Tu se lako može smjestiti 1.500 vjernika.

 

 

.

.

 

2.KUL-ŠARIF DŽAMIJA,KAZAN KREMLIN(RUSIJA)

Kul sarif dzamija

Jedna od najveličanstvenijih džamija na svijetu i najveća džamija u Rusiji i Evropi.Kul-šarif može primiti 1.500 vjernika,a još 10.000 ljudi može se smjestiti na trg pored džamije.U cijelosti je izgrađena dobrovoljnim prilozima.U glevnoj dvorani džamije nalaze se knjige u koje su upisana imena svih 40.000 građana i organizacija koji su dali prilog za njezinu izgradnju.

.

3.ŠEIK ZAJEDOVA DŽAMIJA,ABU DABI(UAE)

Seik Zajed dzamija

Ovo je najveća džamija u Emiratima i osma po veličini u svijetu.Njena površina je približnih dimenzija kao pet fudbalskih terena i tokom namaza može primiti čak 30.000 vjernika.Obrtnici iz mnogih zemalja,kao što su Italija,Kina,Maroko,Njemačka,Indija,Pakistan,Malezija,Turska,Velika Britanija,Iran,Grčka,UAE i Novi Zeland,učestvovali su u izradi ovog prekrasnog zdanja.

.

4.MAŠKUR JUSUPOVA DŽAMIJA,PAVLODAR(KAZAHSTAN)

pavlodarKazahstan

Ova džamija izgrađena je 2001.godine.Veliku pažnju svjetskih medija privlači po svojoj sličnosti u izgledu sa likom Darth Vader,iz serijala naučnofantastičnih filmova Ratovi zvijezda,režisera Džordža Lukasa(George Lucas).

.

5.SULTAN AHMETOVA ILI PLAVA DŽAMIJA,ISTANBUL(TURSKA)

Plava dzamija

Smještena je u Istanbulu,na Bosforu.Sagradio je sultan Ahmet I 1616.godine po uzoru na Aja-Sofiju.Ime Plava džamija je dobila i zbog prekrasnih plavih,zelenkastih i bijelih pločica na nižim zidovima džamije i na galeriji.Sadrži grobnicu osnivača sultana Ahmeta,medresu i predvorje.Danas je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu.Interesantno je spomenuti da ima 260 prozora.

.

6.SVETA DŽAMIJA(EL MASGID EL HARAM),MEKA(SAUDIJSKA ARABIJA)

masjid Al haram

 Ova prekrasna građevina je najveća džamija na svijetu i okružuje jedno od najsvetijih islamskih mjesta,Kabu.Trenutna površina džamije pokriva 356.800 kvadrata,uključujući unutrašnje i spoljašnje površine za molitvu,i može da primi do četiri miliona hodočasnika tokom hadža,jednog od najmnogoljudnijih okupljanja u svijetu.Nasuprot tome što većina džamija ima odvojene dijelove za muškarce i žene,u ovoj džamiji segregacije nema i svi mogu obavljati molitvu zajedno.

.

7.MASJID SELAT(MALEZIJA)

Salat

 

Masjid Selat se nalazi na vještačkom ostrvu Melaka,u Maleziji.Gradnja je završena 2.006.godine.Kako je džamija izgrađena na samoj obali ostrva,gledana pod određenim uglom izgleda kao da pluta po moru.

.

8.PLUTAJUĆA DŽAMIJA,JIDE(SAUDIJSKA ARABIJA)

Jide

 

Nazivaju je i Bijela džamija,jer je prvobitno bila potpuno bijela.Ovo je jedna od najposjećenijih džamija u svijetu,jer se nalazi na putu za Meku.

.

9.DŽAMIJA FAISAL,ISLAMABAD(PAKISTAN)

Faisal dzamija

Najveća je džamija u Pakistanu i južnoj Aziji i šesta najveća u svijetu.Ima kapacitet za smještaj približno 300.000 vjernika,100-000 u glavnoj molitvenoj prostoriji,dvorištu i trijemovima te još 200.000 u dodatnim terenima.Time džamija Faisal dostiže treći najveći kapacitet smještaja vjernika nakon Mesdžidul harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

.

10.ŠAHOVA DŽAMIJA,ISFAHAN(IRAN)

Isfahan

Shah ili Imamova džamija izgrađena je u XVII vijeku.Središnja je građevina na jednom od najvećih svjetskih trgova,Imamovom trgu.Karakteristična je po bogatim mozaicima koji su rađeni tehnikom sedam boja.

Izvor:Start BiH

 

19591 Posjeta 1 Posjeta danas