POČITELJ

pocitelj2

Orijentalni kulturno-historijski kompleks od kamena smješten je na visokim liticama koje se dižu iznad rijeke Neretve.

Počitelj je još jedan jedinstveni biser turističke ponude Hercegovine.

Historičari smatraju da je nastao krajem 14.stoljeća iako se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1444.godine,a da je grad,počevši od odbrambene tvrđave koja je imala stratešku ulogu na putu do mora,dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko.

Grad je najprije imao mediteranski karakter,ali je po osmanskom osvajanju dobio svoj današnji izgled.

Dobar dio graditeljskog blaga Počitelja ostao je sačuvan do današnjih dana,a njega prvenstveno čine tvrđava,građena između 15. I 18.stoljeća.

Hadži-Alijina(ili Šišman Ibrahim pašina)džamija iz 16.stoljeća,koja dominira ovim gradićem i za koju UNESCO tvrdi da je „jedno od najljepših dostignuća džamija klasičnog otomanskog stila“.

Šišman Ibrahim-pašina medresa sa originalnim kupolama o kojoj po zapisima Evlije Čelebije znamo da je nastala prije 1664.godine,kao i sahat-kula,hamam i han,svi iz 17.stoljeća,te kompleks kuća Gavrankapetanovića koje predstavljaju vrijedan primjer stambene arhitekture u Počitelju.

Svi ovi objekti,rekonstruirani nakon posljednjeg rata,otvoreni su za posjetioce,a turisti šetnjom kaldrmisanim putem mogu doći i do samog vrha grada gdje se nalazi tvrđava i odakle se pruža veličanstven pogled na Neretvu i dolinu oko nje.

Zahvaljujući svojim kulturno-historijskim vrijednostima,Počitelj je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine,a uvršten je i na listu UNESCO-ve svjetske baštine.

Znamenitost Počitelja je i međunarodna likovna kolonija koja se već decenijama održava u kući Gavrankapetanovića,a koju organizira Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.Prostor na kojem se spajaju kameni grad i raskošna priroda inspiracija je umjetnicima iz cijelog svijeta koji se još od 1964.svake godine okupljaju u Počitelju kako bi stvarali svoja djela.

Izvor:sarajevo magazine

1517 Posjeta 1 Posjeta danas