STOLAC

 

Stolac je grad smješten u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine.
Grad nastao na obalama rijeke Bregave, okružuju planina Hrgud, te Vidovo polje s okolnim mjestima koja su ispisana perom bogate kulturne prošlosti.

Stolačko područje je svojim mediteranskim šarmom,dobrom vodom, blagim nebom, pitomim krajolikom, i skladom prirodnih ljepota, privlačio ljude od prapovijesnih vremena. Iliri i grčki pomorci, rimski patriciji, istočno gotski osvajači, slavenski velikodostojnici, osmanski plemići, venecijanske vojskovođe, austrougarski namjesnici,, te mnogi poklonici sunca, svježine rijeke Bregave, kulturno povijesnih valera, i tajnovitih poruka iz proteklih stoljeća, ostavili su ovdje trag: gradine i grobove, imena na pločama i poruke za one koji će za njima doći. Stolac je prostor s najdužom i najraskošnijom poviješću gradskog života u Bosni i Hercegovini, a spada u malu skupinu balkanskih prostora na kojima su sačuvana materijalna svjedočenja o urbanim oblicima života kroz razdoblje dugo preko 3500. godina, koliko su stari posljednji poznati nalazi ilirskog grada Daorsona.

CarevaStolac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________________________________________________________________                      . .  Sultan Selimova ili Careva džamija izgrađena 1519 godine, srušena 1993. godine. Obnovljena i zvanično otvorena 2003. godine

 

tekija______________________________________________________________________________________________________________   Centar za duhovni razvoj ili više poznata kao Tekija.

starigrad1

 

 

___________________________________________________________________________________________________________         . Stari Grad na putu između mora i kopna. Prvi put spomenut 1375. godine u kojoj ima tzv. Dedina džamija i smatra se jednom od najstarijih na Balkanu.

mlinica

__________________________________________________________________________________________________________.

.Mlinice s mlinovima  za  žito i stupe s badnjevima za valjanje, pranje i bojenje sukna su bile građene na rijeci Bregavi od 15. stoljeća.

begovina

________________________________________________________________________________________________________.

.. Begovina je kompleks kuća gdje je gost, prijatelj i putnik odsjedao besplatno. Nastajala je od 18. stoljeća.

.

Inatcuprija

____________________________________________________________________________________________________________

Inat ćuprija datira od kraja 16. stoljeća. Jedna je od najstarijih ćuprija u Stocu o kojoj postoje legende.

.

daorson3

________________________________________________________________________________________________________________. Daorsoi ili Daorson je bio glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa, a nalazi se u selu Ošanjići povrh Stoca ( IV – III vijek p. n. e. )
.
Stolac Sahat kula 1_________________________________________________________________________________________________________________. Sahat-kula sagrađena je poslije 1664. godine. Radila je do pred Prvi svjetski rat i otkucavala vrijeme po “a la turca” satu. Austrougarske vlasti skinule su zvono i upotrijebile ga u ratne svrhe.

Stećci se spominju 1530. godine. Nominirani su za upis na UNESCO popis mjesta svjetske baštine, kao svoju zajedničku baštinu.

Badanj pećina datira od 13000 do 12000 godina p. n. e. Gravirani crtež u stijeni badanjskog nalazišta predstavlja najstarije nalazište i crtež u BiH.

.

provalije

_____________________________________________________________________________________________________________. Provalije – vodopad ljepotica koji je lijepo vidjeti  pogotovo u zimskom periodu.

Stolaclook

 

5069 Posjeta 2 Posjeta danas